Az Európa-bajnokságra való felkészülés legfontosabb állomása előtt áll a magyar kézilabda-válogatott, amely szombaton, a debreceni Főnix Csarnokban teltház előtt mérkőzik meg a világbajnoki címvédő spanyolokkal. A mieink soraiban ott lesz a B. Braun Gyöngyös balszélsője, Varsandán Milán is.

A gyöngyösi játékos a nyári selejtezősorozatban már bemutatkozhatott a válogatottban, Mocsai Lajos szövetségi kapitány pedig ismét bizalmat szavazott neki, és meghívta a keretbe. Mind Varsandán Milán korábban a gykk.hu-nak elmondta: nagyon várta már a kerethirdetést, és rendkívül boldog, hogy ismét a nemzeti csapatban bizonyíthat. A B. Braun Gyöngyös balszélsője a héten Debrecenben készült a válogatottal, a Diórádiónak azt mondta, jó a hangulat a magyar csapatnál, és mindenki teljes erőbedobással készül a spanyolok ellen.

Varsandán a Tatabánya elleni 31-28-as győzelem után először Debrecenben találkozott a szintén válogatott, tatabányai Harsányi Gergellyel, aki rendkívül sportszerűen gratulált a gyöngyösi játékosnak a legutóbbi bajnokin aratott győzelemhez. Varsandán Milán posztján szerepel egyébként a válogatottba visszatérő Iváncsik Gergő, valamint Vadkerti Attila is, akik mindenben segítik a fiatal gyöngyösi játékost, hiszen Milán egyelőre jóval kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkezik náluk. Varsandán Milán szoros mérkőzésre számít szombaton, szerinte a válogatott a horvátok nyári legyőzésével bizonyította, hogy hazai pályán bárkire veszélyes lehet, így a világbajnoki címvédőt is le tudják győzni.

– Mindenki tudja, hogy ez egy fontos mérkőzés, ahol mindent meg kell tenni a sikerért, annak ellenére is, hogy felkészülési találkozóról van szó. Számomra külön jelentősége van a meccsnek, hiszen bebizonyíthatom, hogy a szűkebb keretben is lehet rám számítani – fogalmazott a B. Braun Gyöngyös balszélsője.

1005 bbgy oroshaza38

Varsandán Milán szombaton a válogatott mezében lőheti a gólokat. Fotó: Magyari Máté

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt: a magyar csapatnak a januári dániai Európa-bajnokság legnehezebb csoportjára csakis a legnehezebb ellenféllel lehet megfelelően készülnie. Ráadásul a spanyolok csoportellenfeleink lesznek majd az Eb-n, ami különösen fontossá teszi a szombati meccset.
A találkozót az ibériaiak is nagyon komolyan veszik, ezt az is bizonyítja, hogy tizenhatos keretükben a világbajnokságon győztes csapat tizenhárom játékosa szerepel. Manolo Cadenas spanyol szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy olyan játékkal kell szombaton előrukkolniuk, amely már egy Eb-meccsen is megfelelő lenne. Kétségünk sem lehet afelől, hogy a spanyolok nyerni akarnak majd szombaton Debrecenben.

A Főnix csarnokban hatezer ember várja majd a csapatokat, a jegyek egyetlen hét alatt elfogytak, várhatóan fantasztikus lesz majd a hangulat, ami jelentős támogatást adhat a mieinknek. Így látja ezt Kotormán Attila, a Gyöngyösi Kézilabda Klub sokszoros válogatott szakosztály-igazgatója is, aki jó néhány hasonló csatát megvívott már a nemzeti csapat tagjaként.

– Minden játékosnak óriási élmény, amikor ilyen hangulatban léphet pályára, ráadásul a nemzeti együttes mezében. Bízunk benne, hogy Milán is lehetőséget kap majd a játékra, ami nagyon fontos lehet fiatal játékosunk jövője szempontjából. Kotormán Attila arra számít, hogy a spanyolok ellen azt az alapjátékot gyakorolja majd a válogatott, amelyre támaszkodni fog az Európa-bajnokságon, azonban mivel a két együttes egy csoportban szerepel a dániai kontinensviadalon, várhatóan nem fedik majd fel minden adujukat.

Ami biztos, hogy remek kézilabdára, kiváló hangulatra számíthatunk a debreceni mérkőzésen, amelyet szombaton 16 órától a Duna TV élőben közvetít. Az pedig külön öröm, hogy mi gyöngyösiek, ismét szoríthatunk kedvenc csapatunk játékosának. A gyöngyösi közönség egyébként az Eb előtt élőben is láthatja majd a válogatottat, amely januárban a fehérorosz-, a cseh- és a szlovák válogatott társágában négyes tornára érkezik majd Gyöngyösre.


Férfi válogatott felkészülési mérkőzés

November 2. 16:10, Debrecen, Főnix-csarnok
Magyarország – Spanyolország

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Pallag Péter (Csurgó), Tatai Péter (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Nagy László (MKB MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Paris St. Germain, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Edző: Juhász István

A spanyol válogatott kerete:
Kapusok: Sterbik Árpád (Barcelona), José Manuel Sierra (Paris St. Germain, francia)
Jobbszélsők: Albert Rocas (KIF Kolding, dán), Victor Tomas (Barcelona)
Jobbátlövők: Jorge Maqueda (Nantes, francia), Angel Montoro (Toulouse, francia)
Irányítók: Raúl Entrerrios (Barcelona), Daniel Sarmiento (Barcelona), Carlos Ruesga (MKB MVM Veszprém, magyar)
Beállók: Julen Aguinagalde (Vive Kielce, lengyel), Gedeon Guardiola (Rhein Neckar Löwen, német)
Balátlövők: Joan Canellas (Hamburg, német), Viran Morros (Barcelona), Antonio Garcia (Paris St. Germain, francia)
Balszélsők: Cristian Ugalde (MKB MVM Veszprém, magyar), Valero Rivera (Nantes, francia)
Szövetségi kapitány: Manuel Cadenas
Edző: José Villaldea