A Gyöngyösi Kézilabda Klub több mint egy sportegyesület. A nálunk sportoló háromszáz gyermek és a mérkőzéseinkre kéthetente kilátogató mintegy ezer szurkoló valódi közösséget alkot, amelynek óriási ereje van. Ezt az összefogásban rejlő erőt igyekszünk környezetünk jobbítására, az elesettek megsegítésére fordítani, és példát mutatni a nálunk sportoló fiataloknak, hogy ne csak testük, de jellemük is erősödjön. A Gyöngyösi Kézilabda Klub társadalmi felelősségvállalási programja erre a példamutatásra épül.

1. Tartósélelmiszer-gyűjtés

A Gyöngyösi Kézilabda Klub NB I.-es csapatunk névadó szponzora, a B. Braun gyöngyösi gyáregységének felkérésére 2012 és 2019 között nyolc alkalommal csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtéséhez. A járványhelyzet az ezt követő években nem adott lehetőséget az élelmiszergyűjtés megszervezésére, de az Ukrajnában kirobbant háború elől hazánkba menekülő családok újabb összefogásra sarkallták a klubot, amely 2022 óta a Mátra Lions Clubbal és számos vállalattal, sportklubbal együtt segít a háború elől menekülőknek, valamint a Gyöngyösön és környékén élő vakoknak, gyengénlátóknak, illetve cukorbetegeknek. A kezdeményezés révén évente több tonna tartósélelmiszert gyűjtenek a klub NB I.-es és utánpótlás sportolói, akik minden évben nagy szorgalommal és odaadással vesznek részt a gyűjtésben. Nagy öröm számunkra, hogy a kezdeményezésbe olyan klubokat is be tudunk vonni mint a Telekom Veszprém vagy az OTP Bank Pick Szeged, ezzel tovább növelve az összegyűjtött élelmiszer mennyiségét.

2. A rák elleni küzdelem támogatása

A daganatos betegségek ma már nem jelentenek halálos ítéletet, a gyógyulás egyik legfontosabb feltétele azonban a korai diagnózis, amihez elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat. Klubunk számára kiemelten fontos az egészségmegőrzés, az egészséges életmód, amihez a rendszeres szűrővizsgálatok is hozzátartoznak. NB I.-es játékosaink több alkalommal csatlakoztak a férfibetegségek szűrését népszerűsítő Movember mozgalomhoz, és évről évre segítik a Magyar Rákellenes Liga munkáját a gyöngyösi alapszervezet támogatásával. Minden év októberében, a rákellenes küzdelem hónapjában egy hazai mérkőzésünk teljes bevételével támogatjuk a szervezetet, amely az együttműködésnek köszönhetően NB I.-es csapatunk lelkes szurkolójává vált, és tagjai minden hazai mérkőzésünkön lelkesen biztatják farkasainkat, akik pedig az Élet menetén is rendszeresen képviseltetik magukat. A Gyöngyösi Kézilabda Klub tagjai októberben büszkén viselik a mellrák elleni küzdelmet jelképező rózsaszín szalagot.

3. Véradás

Egy adag vér akár három életet is megmenthet, így nem túlzás azt állítani, hogy ami nekünk csak egy tűszúrás, másnak a túlélést jelentheti. A Gyöngyösi Kézilabda Klub társadalmi felelősségvállalási programjának fontos pillére a csatlakozás az évenként megrendezett városi véradáshoz, melynek során játékosaink is nyújtják karjukat, ezzel nemcsak közvetlenül segítve a Magyar Vöröskereszt munkáját, hanem példamutatásukkal népszerűsítve is a rendszeres véradás fontosságát.

4. Együttműködés gyermekeink jövőjéért

Klubunk az utánpótlás-nevelés során kiemelt hangsúlyt fektet a nálunk kézilabdázó gyermekek tanulmányi előmenetelére. A sport, a rendszeres testmozgás nagyon fontos, de nem lehet fontosabb a tanulásnál. Gyöngyösön és környékén tucatnyi iskolában szervezünk kézilabdaoktatást és edzünk csapatokat, ezt az elvet pedig minden esetben zsinórmértéknek tekintjük. A Kálváriaparti Általános Iskolával az elmúlt években szoros kapcsolatot alakítottunk ki annak érdekében, hogy az oktatás és a sport egymást kiegészítő és erősítő szerepére építve mind több gyermek szellemi, lelki és fizikai fejlődését támogathassuk. 2023-ban a hatodik kézilabdás osztály kezdte meg tanulmányait az iskolában, ahol az elsősök klubunk és az oktatási intézmény között lévő együttműködés keretében az iskolai tanórákon kívül is találkoznak a kézilabdával, sőt a pályaorientáció keretében közös edzéseken is részt vesznek a HE-DO B. Braun Gyöngyös játékosaival.

A kézilabdás osztályok diákjai nemcsak az iskola falai között, tanórán és azon kívül találkoznak kézilabdával, hanem a klub utánpótláscsapatainak edzéseihez is csatlakoznak, felnőtt játékosaink pedig amellett, hogy időről időre edzéseket tartanak számukra, az iskola különböző programjain is részt vesznek. A kálváriás diákok rendszeres résztvevői az NB I.- es meccseknek, amelyeken egyenpólóban buzdítják a farkasokat, különösen a régi kálváriásokat, Jaros Olivért, Gyallai Bercelt vagy éppen Gyánti Barnabást.

A klub és az intézmény kapcsolata nem merül ki a kézilabdás osztályokban. Minden évben az első hazai mérkőzés bevételét az iskola alapítványának ajánljuk fel, amely a diákok számára az oktatást segítő felszereléseket vásárol a felajánlott összegből.

Mindemellett játékosaink rendszeresen részt vesznek a Fuss az iskoládért elnevezésű jótékonysági futóversenyen, amelyen a nevezési díjjal a szülőknek, nagyszülőknek is lehetőségük nyílik az iskola és a diákok támogatására.

5. Dobj egy plüsst!

Segíteni nem csak anyagi javakkal lehet, sokszor egy egészen apró gesztus is csodákra képes. A Gyöngyösi Kézilabda Klub körül szerveződő több ezer fős közösség egyik leglátványosabb akciójának is az a célja, hogy minél több gyermek arcán láthassunk mosolyt karácsony előtt. Szurkolóinkat az év utolsó hazai mérkőzésén arra kérjük, hozzanak magukkal a meccsre egy otthon már nélkülözhető, megunt, de jó állapotú plüssjátékot, és a kezdő sípszó előtt dobják azt a pályára. Az így összegyűjtött több ezer játékot rászoruló családok gyermekei, gyöngyösi óvodák és gyermekintézmények kapják, mi pedig sok-sok boldog gyermekmosolyt kapunk cserébe.

5+1 Együttműködéssel a város fejlődéséért

Klubunk egyik legfontosabb törekvése, hogy lehetőségeinket kihasználva hozzájáruljunk a város fejlődéséhez, ezért tao-források bevonásával az elmúlt közel tíz évben több mint 850 millió forint értékű beruházást valósítottunk meg az önkormányzattal együttműködve.

Ennek a közös munkának a keretében nem csak a meglévő létesítmények infrastrukturális feltételeinek javításában vállaltunk szerepet, hanem új sportcsarnokkal is sikerült gazdagítanunk a várost.