A magyar férfi kézilabda-válogatott egyhetes összetartásán vett részt Ubornyák Dávid, a HE-DO B. Braun Gyöngyös fiatal irányítója. A nemzeti csapat immár állandó kerettagját a 2020. január 9. és 26. között rendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokságról is kérdeztük.

– Fárasztó, de egyben eredményes héten vagyunk túl. A magyar férfi kézilabda-válogatott teljes létszámban a múlt hétfőtől szombatig tartott összetartáson találkozott először a kibővült edzői stábbal – mondta Ubornyák Dávid, a HE-DO B. Braun Gyöngyös csapatának válogatott játékosa.

A januári Európa-bajnokságra készülő magyar csapat összetartásán a külföldön játszó magyar légiósok mellett részt vett a Gulyás István szövetségi kapitány mellé júliusban segítőnek kinevezett egykori veszprémi közönségkedvenc Chema Rodríguez is.

– Már a január 9. és 26. közötti kézilabda Európa-bajnokságra hangoltunk. Az izlandiak ellen különböző taktikai elemeket is gyakoroltunk a kemény edzések mellett, így testben és lélekben is kellemesen elfáradtunk. Bár az ismerkedés jegyében kezdtük a hetet, az összetartás végére véleményem szerint kialakult a megfelelő összhang a játékosok között. A válogatott az úgynevezett spanyol stílusú kézilabdát játssza, míg Gyöngyösön nem ez a fő irány. Érdekes kihívás volt számomra rövid időn belül ráhangolódni erre a taktikára, de szerencsére gond nélkül ment az átállás. Nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon tagja leszek a magyar válogatottnak, de ha már nagy örömömre ez megadatott, szeretném megtartani biztos helyemet a szűkített keretben. Ehhez tudásom legjavát kell nyújtanom hétről-hétre a HE-DO B. Braun Gyöngyös színeiben, hiszen a válogatottból a bajnokságban mutatott gyengébb teljesítménnyel könnyű kikerülni – mondta Ubornyák Dávid.

A gyöngyösi farkasok irányítója azt is elmondta, hogy az NB I-es bajnokság őszi szezonjának vége után ismét összetartásra várják a válogatott játékosokat a minél sikeresebb Európa-bajnoki részvétel érdekében. Magyarország az EB-n kemény csoportba került Dánia, Oroszország és Izland ellenfeleként. A gárda az olimpiára csak az Európa-bajnokság megnyerése-, vagy egy Dániával szemben elbukott döntő után juthatna ki. Sokan úgy vélik, hogy már a csoportkörből is bravúr lenne a magyar csapat továbbjutása.

– A magyar válogatottat jelenleg egyenlő elosztásban alkotják a fiatal és a rutinos játékosok. Én Lékai Mátétól, a Telekom Veszprém irányítójától kérdezek a legtöbbet, és az idősebb kézilabdások szívesen segítenek nekünk, fiatalabbaknak – mondta Dávid.

A gyöngyösi kisfarkas szerint remek úton jár a válogatott egy szép eredmény eléréséhez.

– Ha folytatjuk a most megkezdett munkát, érzéseim szerint jól fogunk szerepelni az Európa-bajnokságon – vélekedett Ubornyák.

A fiatal irányító reméli, hogy hamarosan még több gyöngyösi játékos húzhatja magára a címeres mezt.

– Ehhez azonban a gyöngyösieknek minden héten a maximumot kell kihozni magukból a bajnokikon. Az alapot már letette a csapat, hiszen az NB I. harmadik helyén állunk, amiről a válogatottba más gárdákból érkező játékosok is elismerően szóltak – mesélte Ubornyák Dávid.

Nem Ubornyák Dávid volt az egyetlen gyöngyösi, aki hazája válogatottjánál töltötte a bajnoki szünetet. Lubomir Duris a szlovák, míg Mirko Herceg a bosnyák válogatottal készült. Papp Bence a magyar junior válogatottal Tel Avivba utazott, ahol a magyar alakulat Izrael korosztályos válogatottjával mérte össze az erejét, és mindkét idegenbeli mérkőzésen magabiztos győzelmet aratott.