Két ezüstéremmel hangolt a Gyöngyösi Kézilabda Klub U12-es csapata az egy hónap múlva rajtoló kiemelt bajnokság küzdelmeire. A mieink Füzesabonyban és Szegeden vettek részt egy-egy tornán, és remek játékot nyújtva, az ország legerősebb csapatit is megszorongatva mindkét viadalon a döntőig meneteltek.

A Gyöngyösi Kézilabda Klub csapata tavaly az ötödik helyet szerezte meg az országos gyermekbajnokságban, így alanyi jogon indulhat idén a kiemelt bajnokság főtábláján. Ez azonban azt is jelenti, hogy amíg a kvalifikáció zajlik, a gyöngyösieknek nem kell játszaniuk, így a két torna kiváló lehetőséget kínált a felkészülésre.

Köves Péter edző tanítványainak idei első erőpróbájára szombaton, Füzesabonyban került sor, ahol öt másik csapattal – köztük az FTC-vel, a Hajdúnánással és a Kecskeméttel – vettek részt a Kölyökkézi Kupán. A mieink első mérkőzésüket a házigazda füzesabonyi együttessel játszották, ahol Köves Péter elsődleges célja az volt, hogy a szezon első találkozóján minden játékosának lehetőséget adjon. Így alakulhatott ki a 20-19-es végeredmény, ami a valódi erőviszonyokat nem tükrözi, de a győzelem révén jó kezdőlökést adott az alakulatnak. A második csoportmeccsen a Hajdúnánás várt a mieinkre, akik magabiztos, 20-12 arányú győzelemmel biztosították be első helyüket a hármas élén. A másik csoportban az FTC csapata végzett az első helyen, ami papírforma eredménynek számít, a Fradi ugyanis jócskán megerősödött kerettel vág neki a bajnoki évnek, és a végső győzelemre is esélyes lehet. A Gyöngyösi Kézilabda Klub csapata a döntőben igen szoros mérkőzést vívott a Fradival, amelynek a végén a fővárosiak örülhettek, a mieink 17-15-re alulmaradtak, Köves Péter azonban egyáltalán nem volt elégedetlen.

– Jó színvonalú mérkőzést játszottunk a döntőben, elégedett vagyok a játékosaimmal, akik végig szorosan tartották az eredményt, és végül csak két góllal maradtak alul – fogalmazott a csapat edzője. A még a régi szabályok szerint rendezett tornáról a mieink tehát ezüstéremmel tértek haza, Nagy Balázs pedig a gólkirálynak járó elismerést is megkapta.

U12 2013-2014

A Gyöngyösi Kézilabda Klub U12-es csapata. Fotó: Magyari Máté

Hétfőn aztán Szegeden már az új szabályokat is tesztelhették a gyöngyösi fiatalok, akik a korosztály legerősebb csapatinak társaságában vettek részt az „A jövő ziccerei az elődök kapujában” elnevezésű tornán a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola szervezésében. Az ellenfelek között a házigazdák mellett a Pick Szeged, a PLER, a Kecskemét és a Békés csapatai szerepeltek, a torna erejét mutatja, hogy tavaly a Vörösmarty és a PLER csapata vívta a korosztály döntőjét, és a többi csapat is az élvonalban végzett. A mieinkkel együtt természetesen, akik ötödik helyükkel szintén a legjobbak közé sorolandók, és ezt be is bizonyították, rögtön első meccsükön döntetlent játszottak ugyanis a Pick Szeged csapatával, majd legyőzték a szegedieket kilenccel felülmúló Békés együttesét. Köves Péter szerint ez utóbbi mérkőzésen idei legjobb teljesítményét nyújtotta az alakulat, amely első helyen végzett csoportjában, így a szombati ezüstérem után ismét döntőt vívhatott, méghozzá a tavalyi bajnok Vörösmarty ellen. A finálé a végletekig kiélezett csatát hozott, amelyben a mieink végül egy utolsó pillanatban esett góllal maradtak alul, így a házigazdák 22-21-es sikerükkel otthon tartották a kupát, a gyöngyösi fiúk pedig a második helyezettnek járó serleget vehették át a Pick Szeged játékosaitól, Niko Mindegíától és Roberto Parrondótól. A Füzesabonyban gólkirályi címet szerzett Nagy Balázs ezúttal a torna legjobb játékosának járó elismeréssel térhetett haza.

– Maximálisan elégedett vagyok a srácokkal, akik valamennyi mérkőzésükön megállták a helyüket, és remek játékot mutattak be. A két ezüstérem rendkívül biztató a bajnokság előtt, remélem, ott is hasonló szép sikereket érünk majd el – értékelt Köves Péter, a fiatalok trénere. Az U11-es és U12-es összevont együttes egy hónap múlva kezdi meg a küzdelmeket a kiemelt bajnokság főtábláján, ahol harminc mérkőzés vár majd rájuk. Mivel a kvalifikációk még zajlanak, a sorsolásra várni kell, de addig sem tétlenkednek a gyöngyösiek. Csütörtökön Terebesre utazik a csapat, ahol a Pápa János vezette U14-esekkel együtt két-két edzőmérkőzést vív a házigazdákkal.

Ami pedig további utánpótlás csapatinkat illeti: a serdülők folytatják menetelésüket az Országos Serdülő Bajnokság C csoportjában, ahol legutóbb a Csenger csapata ellen arattak kiütéses győzelmet. Nigrinyi Tibor tanítványai 52-8-as(!) sikert értek el riválisukkal szemben a Városi Sport- és Rendezvénycsarnokban. A Gyöngyösi Kézilabda Klub csapata 7/7-es mérleggel, magabiztosan vezeti a tabellát. Következő meccsüket szintén hazai pályán vívják a serdülők, november 7-én a Mezőkövesd lesz az ellenfelük. Ifjúsági és junior csapatunk legutóbb – csakúgy, mint a B. Braun Gyöngyös felnőtt gárdája – a Tatabánya ellen lépett pályára idegenben, a felnőttekkel szemben azonban nem sikerült borítaniuk a papírformát, és mindkét együttes vereséget szenvedett. A Doros Ákos vezette juniorok és a Gúnya Péter által irányított ifik egyaránt a tizedikek a tabellán.