A Gyöngyösi Kézilabda Klub utánpótlás-nevelését is felforgatta a koronavírus-járvány, ennek ellenére fiataljaink és edzőik igyekeztek mindent kihozni az évből, amit csak lehetett. Rosta István utánpótlás-igazgató értékelte az évet.

Pedig minden olyan szépen indult. Januárban az U14-es lányokat Magyarország legjobb utánpótláscsapatának választották. Február elején a fiú U14-es csapat tornagyőztesként jött haza a Főnix kupáról. A serdülő fiúk első helyen álltak az I. osztályban, többek között a Pick Szeged és az FTC előtt. Szinte minden csapatunk vezette a csoportját.

És akkor hirtelen minden megváltozott. Leálltak a bajnokságok, nem lehetett több edzést tartani. De a klub és az edzők nagyon gyorsan alkalmazkodtak. Példamutató volt az a lelkesedés, szervezőkészség, ahogy a csapatokat, játékosokat a kézilabdázás mellett tartottuk. Egészen minimális volt a lemorzsolódás, ami talán a legnagyobb eredményünk volt tavasszal.

Nyáron a „Sportok Földje” táborban 5 héten keresztül több mint 200 gyereknek tudtunk felejthetetlen élmény nyújtani. A strandkézi, strandfoci, strandröplabda, búvárkodás, íjászat, frizbi, koronglövészet mellett a biztonságos kerékpáros közlekedésre is tanítottuk a gyerekeket. Bátran mondhatom, hogy Gyöngyösön még nem volt ilyen. Óriási élmény volt, amikor 60 gyerkőccel bicikliztünk a városban.

A nyári edzések újra nagy intenzitással kezdődtek, várva a mérkőzéseket. A Gyöngyösi Kézilabda Klub a gyermekbajnokság mind a négy első osztályában indított csapatot. (Az FTC a másik klub, vagyis Magyarországon két egyesület mondhatja el ezt magáról.)

Sajnos az ősz folyamán folyamatosan maradtak el meccsek a koronavírus miatt. Újra nagy kihívás előtt álltunk, az edzések szervezésével, a bajnokságokban való részvétellel. Így is több, mint 100 mérkőzésen vettünk részt, az edzéslátogatottság átlagban a 90%-ot érte el.

Az egészség mindenek felett. Zárt kapus mérkőzések, karanténok edzőknek, játékosoknak. Fertőtlenítés, szülői igazolások, a buszrendelés lemondása reggel. Bajnokság átszervezése, mérkőzések pótlása. Izgulás, hogy melyik családban, melyik osztályban, iskolában üti fel a fejét a vírus. Megtanulni, mi is az a kontaktszemély, a tünetmentes pozitív. Hogy kell visszatérni a különböző állapotokból.

Alkalmazkodás. Az edzéselmélet egyik kulcsa. 2020-ban a legtöbbet használtuk. Meg a bizonytalanság. Az újratervezés. Sokszor nem tudtuk, hogy mi lesz holnap…

De dolgoztunk. Sokat. És úgy gondolom, hogy jól alkalmazkodtunk. Több, mint 1000 edzést tartottunk. Megmutattuk, hogy összefogással, kitartással a nehézségeken is úrrá leszünk. A Gyöngyösi Kézilabda Klub továbbra is a régió legnagyobb és legsikeresebb klubja maradt 2020-ban.

A HE-DO B. Braun Gyöngyös felnőtt csapatában soha ennyi saját nevelésű gyöngyösi fiatal nem volt. Gulyás Máté mára stabil tagja a serdülő válogatottnak, Kovács Lili és Gáspár Petra pedig a női serdülő 60-as keretébe került. Bognár Zsombor, Dobos Benjámin a Magyar Kézilabda Szövetség tehetség programjában vehet részt. Tizennyolc játékosunk volt valamelyik akadémia kiválasztóján. Ez mind azt mutatja, hogy országosan is elismerik a munkánkat. Számunkra legalább annyira fontos, hogy az iskolákban is megállják helyüket a játékosaink. Számtalan kitűnő bizonyítvány mellett óriási eredmény, hogy több ifjúsági játékosunk is egyetemi felvételt nyert a nyáron.

Köszönet a munkatársaknak, edzőknek, vezetőknek. Minden segítséget megkaptunk, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjunk dolgozni. Együtt szurkolhattunk Gyöngyös első Európa-liga mérkőzésein. A világ legjobb kézilabdázóit láthattuk a Dr. Fejes András Sportcsarnokban.

Külön szeretném megköszönni a szülőknek, hogy segítik, támogatják a mi munkánkat, a gyermekeik kézilabdázását. Nagyon fontos az a felelősségteljes magatartás, amit minden gyermek és felnőtt egészségének megóvása érdekében tanúsítanak.

Szeretnék kívánni egészségben és sportsikerekben gazdag boldog új esztendőt!

Rosta István utánpótlás-igazgató