Nem felhőtlen az öröm
| Kategória: Híreink

Letelt a kötelező tíznapos karantén a HE-DO B. Braun Gyöngyös játékosai számára. A csapat jövő héten újra edzésbe áll, a várakozások szerint farkasaink november 18-án léphetnek pályára legközelebb bajnoki mérkőzésen. Sajnos azonban nem lehet felhőtlen az örömünk, Ubornyák Dávid teszteredménye ugyanis pozitív lett, így irányítónk nem utazhat el a válogatotthoz sem.

Ahogyan arról beszámoltunk, csapatunknál három pozitív koronavírusteszt-eredmény született, ami miatt a teljes csapat tíznapos kötelező karanténba vonult. A karanténidőszak október 30-án 24 órakor ér véget. Valamennyi, pozitív tesztet produkáló játékosunk tünetmentesen vészelte át ezt az időszakot. Sajnos azonban Ubornyák Dávid pozitív teszteredményt produkált, így rá további karantén vár, ami azt jelenti, hogy irányítónk nem lehet ott a magyar válogatottal a Spanyolország és Horvátország elleni Európa-kupa-mérkőzéseken sem.

A többiek november 3-án kezdhetik meg az edzéseket. A biztonságot és az érvényben lévő protokoll előírásait maximálisan szem előtt tartva jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a folytatásra november 18-ig kell várnunk, részben a teszteredmények, részben a válogatott játékosaink elfoglaltságai miatt. A lebonyolítás elsősorban a kiadott menetrend szerint zajlik, tehát a kiírás szerinti ellenfelekkel kellene majd játszanunk, az elmaradt mérkőzések pótlása a vírushelyzetből adódó szünetekben, vagy a kiírt mérkőzések lejátszása után történhet meg.
A visszatérés azonban elég bonyolult mind az egészséges, mind a pozitív tesztet produkált játékosok és edzők részére. Csapatunk szakmai stábja folyamatosan egyeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség illetékes szakembereivel annak érdekében, hogy minél előbb, a szabályok maximális betartásával folytathassuk a bajnokságot. Minden, a mérkőzésekkel kapcsolatos információt próbálunk a lehető leghamarabb közzétenni.

– Folyamatosan egyeztetünk a helyi és a megyei népegészségügyi szakemberekkel, illetve azon klubok vezetőivel, amelyek voltak már hasonló helyzetben – mondja Nagy Attila klubelnök. – Egyre több olyan eset ismert, mely szerint pozitív PCR-teszttel igazolt, fertőzésen átesett személyek gyógyultan, tünetmentesként, a kötelező karantén letöltése után még akár 12 hétig is produkálhatnak pozitív teszteredményt. Ez azért fordulhat elő, mert a PCR teszt nem képes különbséget tenni a replikálódni képes és nem képes vírusrészecskék között. Szakemberektől hallani olyan álláspontot, hogy gyógyulttá nyilvánítás után 3-6 hónapig nem lesz kötelező a teszt, hisz nem valós fertőzöttséget mutat – osztotta meg a további bizonytalanságra okot adó tényeket Nagy Attila, aki azt is elmondta: a Magyar Kézilabda Szövetség folyamatosan frissíti az ellenőrzési és visszatérési protokollt a biztonságos, de folyamatos játéklehetőség biztosítása érdekében.