Szokatlanul korán közölte új vezetőedzője nevét a Veszprémi KKFT csapata, amely jövő nyártól Konkoly Csabát tudhatja majd a kispadon. Bár a bejelentés váratlanul történt, vezetőedzőnk távozása nem előzmény nélküli, és már megkezdődött utódjának kiválasztása – tudtuk meg Nagy Attilától, a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnökétől, aki azt is elárulta, mit várnak majd az új vezetőedzőtől.

– Meglehetősen váratlanul érte a szurkolóinkat az a hétvégén megjelent hír, mely szerint az NB I.-es csapat vezetőedzője, Konkoly Csaba 2022 nyarától a Fejér-B.Á.L. Veszprém csapatánál folytatja pályafutását. Igaz a hír?

– Igen, a hír igaz. Csaba szerződése 2022-ben lejár, ezért még időben elkezdtünk beszélgetni a folytatásról. Több hétig egyeztettünk, és a múlt héten került pont a tárgyalások végére. Csaba végül úgy döntött, máshol folytatja, amit mi elfogadtunk, és nagyon sok sikert kívánunk neki. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy addig még hosszú az idő, Csabával még sok közös feladatunk van, ugyanis szeretnénk ezt a szezont úgy zárni, hogy elérjük az előzetesen kitűzött céljainkat. Erre egyébként a sérülések és betegségek számlájára írható megtorpanásunk ellenére is megvan minden esélyünk, és Csabát ismerve rajta sem fog múlni.

– Egy kicsit azért szokatlan, hogy a szezon közben, a rivális csapat tájékoztatásából kell értesülniük a szurkolóknak egy ilyen fontos döntésről.

– A tárgyalásoknak és a megegyezésnek ilyenkor a döntésről szóló kommunikáció is a része. Én magam is meglepődtem, amikor olvastam a közös megállapodásunktól teljesen eltérő módon közölt hírt. Sajnálom, hogy az üzleti etikett nem mindenhol alapelvárás.

– Mindezt félretéve egy ötéves periódus zárul majd le nyáron. Hogyan értékeli az ebből eddig eltelt időszakot?

– Komoly problémákkal küzdött az egyesület, amikor Konkoly Csaba átvette a nem a legfényesebb időszakát élő NB I.-es csapat irányítását, amiből erős középcsapatot sikerült faragnia, kijutottunk a nemzetközi kupaporondra, szereztünk egy Liga Kupa-győzelmet, és a bajnokságban elért helyezéseink sem adhatnak okot szégyenkezésre. A legutóbbi szezon talán nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, de ennek ellenére nagyon sokat köszönhetünk Konkoly Csabának, aki sikeresen nyergelt át a női mezőnyből a férfiak közé, és sikerült megszilárdítania csapatunk helyét az élvonalban.

– A következő kérdés, ami felmerül mindenkiben, hogy ki lesz az utód?

– Ahogy említettem, Csaba távozása nem előzmény nélküli, így a pótlásáról is időben el tudtunk kezdeni gondolkodni, bár meglepő, hogy az elmúlt két napban mennyi sztáredző Gyöngyösre igazolását jelezték az egyesület éltét nyomon követők. Komolyra fordítva a szót: több edzővel is tárgyalásban vagyunk, amint megtaláljuk a legalkalmasabb szakembert, a hazai kézilabdavilágban szokásos rend szerint, az érintettekkel egyezteve fogjuk bejelenteni. Ugyanígy a lejáró szerződéssel rendelkező játékosainkkal is megkezdtük az egyeztetéseket.

– Mit várnak majd az új vezetőedzőtől?

– Az elmúlt években nagyon komoly építkezést folytattunk, és nem csak az élvonalbeli csapatnál. Azt gondolom, hogy sikerült felépítenünk egy értékes brandet, amit a szakmában is elismerés övez. De egy sportklub semmire sem menne elkötelezett szurkolók nélkül, és ezen a területen is sokat léptünk előre. Sikerült eljutnunk oda, hogy a sportágban tapasztalható trendekkel szemben Gyöngyösön a Covid sem csökkentette a nézőszámot, sőt a Veszprém és a Szeged után a mi mérkőzéseinken van a legtöbb néző, aminek kétségkívül van szerepe a hazai sikereinkben. Szurkolóink pedig idegenbe is rendszeresen elkísérik a csapatot, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ahhoz, hogy az ő bizalmukat megőrizzük, hosszú távon kell gondolkodnunk, és ezt várjuk az új vezetőedzőtől is, akinek úgy kell majd dolgoznia, hogy az elért eredményeinket megőrizzük, és néhány területen előre is tudjunk lépni. Olyan szakembert szeretnénk a kispadon látni, akivel a 6-8. helyek valamelyikét tartósan el tudjuk érni, és esetleg egyszer-egyszer a nemzetközi porondra is kikacsinthatunk. Fontos elvárás továbbá, hogy legyen elkötelezett az utánpótlás-nevelés iránt, mert az egyik legfontosabb célunk, hogy az NB I.-es csapatban rendre bemutatkozzanak a helyi neveltetésű fiatalok. A fiú mezőnyben most minden korosztályban van első osztályú csapatunk, és méltó partnerei vagyunk az akadémiáknak. A tehetségprogramban három játékosunk szerepel, a serdülő válogatottnak kettő, míg az ifjúsági válogatottnak egy játékost adunk. Fontos elmondani, hogy nem az ország különböző pontjairól összevásárolt játékosokról, hanem saját nevelésű fiatalokról van szó. Az a célunk, hogy a felnőtt mezőnyben is megtartsuk őket, és a lányoknál is hasonló eredményeket érjünk el. A női szakág megerősítése fontos feladatunk, ezen a területen bőven van mit tennünk.