Megismételték a csodát a farkasok
| Kategória: Híreink

2022 áprilisa után másodszor is legyőzte a Szegedet a HE-DO B. Braun Gyöngyös az élvonalbeli férfikézilabda-bajnokságban. Farkasaink szinte végig vezettek első tavaszi bajnokijukon, és a szoros végjátékban is tartani tudták a nemrég még az Európa-bajnokságon szereplő szegedi sztárjátékosokat.

Zsúfolásig telt a Dr. Fejes András Sportcsarnok a Szeged gyöngyösi vendégjátékára, a csapatok 1200 néző előtt futottak ki a pályára. A kezdődobás előtt a tavaly decemberben elhunyt Benei Józseftől búcsúzott egyperces néma főhajtással a gyöngyösi kézilabdás család. Jocó bácsi sportpályafutása során játszott a Zalkában és az Izzó csapatában, majd Székesfehérváron és Ózdon tíz éven át az NB I.-ben. Aktív éveit követően a gyöngyösi főiskola csapatát segítette edzőként és tanácsadóként, később szurkolóként az utolsó pillanatig figyelemmel kísérte a HE-DO B. Braun Gyöngyös mérkőzéseit.

A gyászszünet után a mérkőzést a szegediek kezdték, ám Varsandán labdaszerzésének köszönhetően az első gólt Ubornyák lőtte Mikler kapujába, ami megadta az alaphangot a meccshez: az 1200 szurkoló fantasztikus hangulatot teremtett a csarnokban már a találkozó elején is. A folytatásban is jól ment a játék a mieinknek, hiába lépett meg 2-1-re a vendégalakulat, Bodor révén egyenlítettünk, majd Ubornyák második találatával visszavettük a vezetést, Tomic védésének is köszönhetően pedig a 6. perc derekára 5-2-re húztunk el Varsandán második góljával. A Szeged a 8. percre zárkózott fel (5-5), majd a 11. percben jutott előnyhöz: 6-7. Ubornyák egyenlített, Tomic pedig Frimmel hetesét fogta, így Bodor bombájával megint nálunk volt a vezetés (8-7). Bodó kiállításával kerültünk emberelőnybe, Jaros pedig egy szép támadást fejezett be góllal a szélről, így 9-7-re mentünk. Hegedüs szerezte a 10. hazai találatot (10-8), majd Bodort állították ki a játékvezetők. Tomic hiába védett, a vendégek az emberelőnyt kihasználva a huszadik percre megfordították az eredményt (10-11). Kovács Gergő egyenlített, majd Tomic védett, Varsandán pedig büntetőből lőtt közé egyet (12-11). A gyöngyösi henger Schmid üreskapus góljával indult be igazán, Tomic újra védett, Bíró Balázs időkérése után pedig Schmid és Jaros volt eredményes, ezzel 15-11-re léptünk el a Tisza-partiaktól, akik időt kértek, majd faragtak egyet a hátrányukból. Varsandán hetesből állította vissza a négygólos különbséget, majd látványos találatot szerzett egy befutás végén: 17-13. Emberelőnybe kerültünk, a vendégek mégis mínusz kettőre tudtak zárkózni (17-15). A félidő utolsó gólját Varsandán szerezte, de a végső villanás Tomicé volt, aki védésével megőrizte a háromgólos gyöngyösi vezetést a szünetre: 18-15.

A második félidőt ott sikerült kezdenünk, ahol az elsőt abbahagytuk: Varsandán büntetőjével és Potisk akciógóljával ötgólosra növeltük a vezetést (20-15). Ubornyák kiállítása miatt kerültünk emberhátrányba, majd Mackovseket küldték ki a játékvezetők. A 35. percre a szegediek 20-17-re zárkóztak, de Varsandán, Jaros és Bodor tett róla, hogy ennél ne legyen szorosabb: a 37. perc végén 22-19 volt ide. A 40. percre jöttek fel újra a szegediek, Bíró Balázs 22-21-nél kérte ki a második idejét. A taktikai szünet után Potisk fejezte be góllal a gyöngyösi támadást, majd farkasaink folytatták a remek játékot: támadásban és védekezésben is kimagaslót nyújtottak, Ubornyák fantasztikus egyéni akció végén volt eredményes, Tomic jól védett, Hegedüs góljával pedig a 44. percre visszaállítottuk a háromgólos hazai vezetést: 26-23. Szorossá vált a találkozó: a 47. percben már csak eggyel vezettünk (26-25), de egyenlíteniük nem sikerült a vendégeknek, sőt Varsandán és Hegedüs, no meg az újabb hetest védő Tomic révén az 50. percben 28-25-re léptünk meg. Kovács Gergő gólja után, 29-26-nál kértek időt a szegediek, majd 29-27-re zárkóztak. Az 53. percben Varsandán lőhetett büntetőt, és eltalálta Imsgardot, a játékvezetők szerint a fején, ezért piros lappal kiállították szélsőnket. A jelenet feszültté tette a találkozót, de sikerült rendezni a sorainkat, és Ubornyák megszerezte a 30. gyöngyösi találatot (30-28), majd Gráf lőtt talpról a szegedi védők kezei között (31-29). Gyorssá váltak a gólváltások, három perccel a vége előtt Potisk már a 33. gólunkat lőtte büntetőből (33-31). A következő hetesünk egygólos különbségnél kimaradt, így a vendégeknek alkalmuk nyílt egyenlíteni, azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, a küzdelmes, szoros végjátékban pedig egy hosszú támadás végén Kovács Gergő értékesített büntetőt, amivel kétgólosra nőtt az előnyünk fél perccel a vége előtt (34-32). A szegediek néhány másodperc alatt válaszoltak, majd kijöttek egész pályára, de a labdát végül sikerült eljuttatnunk Jógához, aki két másodperccel a vége előtt beállította a 35-33-as végeredményt.

A HE-DO B. Braun Gyöngyös 2022 áprilisa után másodszor győzte le a Szegedet, a két pont azonban akkor lesz igazán értékes, ha egy hét múlva a PLER ellen idegenben is sikerül győzelmet aratni.

K&H férfi kézilabda liga, 14. forduló
HE-DO B. Braun Gyöngyös – OTP Bank-Pick Szeged 35-33 (18-15)
Gyöngyös, 1200 néző
V.: Felhő Ferenc, Öcsi Tamás

Gyöngyös: Tomic, Podoba (kapusok), Nkousa, Ubornyák 5, Potisk 3 (1), Jaros 3, Varsandán 8 (3), Hegedüs 4, Lakosy, Bodor 4, Schmid 2, Edwards, Gráf 2, Jóga 1, Pietruszko, Kovács G. 3 (1) Edző: Bíró Balázs.

Szeged: Imsgard, Mikler (kapusok), Stepancic 1, Bodó 3, Martins 3, Jelinic 3, Szita, Sostaric 6 (4), Frimmel 2 (1), Bánhidi 6, Kalarash, Garciandia 4, Fekete, Bombac 3, Mackovsek 1, Szilágyi 1 (1). Edző: Kárpáti Krisztián.

Kiállítások: 10, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 8/5, ill. 8/6.

Értékelések:

Képgaléria: