Jól teljesített Szalafai Dániában
| Kategória: Híreink

A magyar férfi kézilabda-válogatott nyolcadik helyen zárt a dániai Európa-bajnokságon. A mieink a középdöntő zárófordulójában vereséget szenvedtek Ausztriától, így eldőlt, hogy nem játszhatnak az ötödik helyért. A B. Braun Gyöngyös jobbszélsője, Szalafai Gábor az utolsó meccsen is pályára lépett, és négy gólt szerzett.

Miután a középdöntő zárónapján a spanyol válogatott könnyed győzelmet aratott Macedónia felett, a magyar válogatott úgy léphetett pályára Ausztria ellen, hogy mindenképpen a legjobb nyolc között végez az Eb-n. Éppen ezért felszabadult játékot vártunk a mieinktől, akik azonban nem kezdtek jól az osztrákok ellen. Ennek ellenére a félidőre négygólos előnyt sikerült kidolgoznunk, amiben a B. Braun Gyöngyös jobbszélsőjének, Szalafai Gábornak is fontos szerepe volt. A gyöngyösi kiválóság négy lehetőségéből hármat is gólra váltott, és remek teljesítményt nyújtott az első harminc percben.

A második játékrészben 18-18-ig tudtuk őrizni az előnyünket, akkor azonban ellenfelünk átvette a vezetést, mi pedig a hajrában sem tudtuk azt visszaszerezni. A végjátékban az osztrákok játszottak összeszedettebben, így végül egygólos győzelmet arattak. Ez volt egyébként Ausztria egyetlen győzelme a kontinenstornán, a mieink pedig egy győzelemmel és két döntetlennel zárták az Eb-t, ahol a nyolcadik helyet szerezték meg. Ezzel a magyar válogatott elérte a Magyar Kézilabda Szövetség által kitűzött előzetes célt.

sas ausztria

Szalafai Gábor végig jól játszott Dániában. Fotó: Kovács Anikó/Magyar Kézilabda Szövetség

A 2014-es Európa-bajnokságra a B. Braun Gyöngyös két játékosa utazott el a magyar válogatottal, Varsandán Milán és Szalafai Gábor is az utazók között szerepelt. Varsandán végül nem kapott lehetőséget az Eb-n, ahol csereként számított rá Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Szalafai Gábor azonban Harsányi itthon maradásával második számú jobbszélsővé lépett elő, és valamennyi találkozón pályára lépett. Szalafai hat mérkőzésen összesen 119 percet játszott, és tizenhárom próbálkozásból nyolc alkalommal talált a kapuba. Ez 62 százalékos hatékonyságot jelent, ami jóval fölötte van az 56 százalékos csapatátlagnak. Képterces büntetésre mindössze egyszer, a dánok elleni találkozón ítélték a játékvezetők a gyöngyösi játékost, akinek teljesítményével a szakvezetés is elégedett volt. Juhász István, a szövetség szakmai igazgatója, a válogatott edzője még a csoportmeccsek után nyilatkozva dicsérte a gyöngyösi szélsőt, aki mindössze néhány helyzetet hibázott el az Eb-n, de ez a szakvezető szerint ilyen éles mérkőzéseken elfogadható.

Szalafai Gábor és Varsandán Milán úton van haza, és hamarosan csatlakozik a B. Braun Gyöngyös keretéhez. Gulyás István vezetőedző azt szeretné, hogy minél hamarabb álljanak munkába Gyöngyösön, hiszen jövő kedden a junior válogatott elleni bajnokin már mindkettejük játékára számít. Akkor mi is köszönhetjük majd a csarnokban a Dániából hazatért válogatottakat.