Gyöngyösiek a válogatottakban
| Kategória: Híreink

Bemutatkozott a felnőtt magyar férfi kézilabda-válogatottban Ubornyák Dávid, míg Lubomir Duris a szlovák, Mirko Herceg pedig a bosnyák csapattal játszott Európa-bajnoki selejtezőket az elmúlt héten.

Mindössze egy pontra volt szüksége a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutáshoz. A mieinknek két selejtezős mérkőzése volt hátra, előbb Szlovákiában játszott a válogatott, majd Kecskeméten Olaszország legjobbjaival kellett szembenéznie Csoknyai István és Vladan Matics szövetségi kapitány csapatának, amelybe gyöngyösi játékos is meghívást kapott: a HE-DO B. Braun Gyöngyös fiatal irányítója, Ubornyák Dávid bekerült a szűkített keretbe, míg Varsandán Milánra tartalékként számított a két szövetségi kapitány.

A Szlovákia elleni, egy góllal megnyert mérkőzésen Ubornyák ugyan nem kapott lehetőséget, de a hazai csapatban volt gyöngyösi játékos, Lubomir Duris a mezőny legjobbjának járó elismerést is kiérdemelte. A szlovák válogatott végül a csoport utolsó helyén végzett, így nem jutott ki a kontinensviadalra.

Győzelmének köszönhetően a magyar válogatott már biztos Eb-résztvevőként fogadta Kecskeméten Olaszország legjobbjait. A mérkőzés első félidejében Ubornyák Dávid is pályára lépett, és bemutatkozott a felnőtt válogatottban. A kijutás és a csoportelsőség szempontjából tét nélküli találkozót a mieink végül három góllal nyerték meg, így győzelemmel búcsúztak a selejtezős sorozattól.

Még egy gyöngyösi játékos volt érdekelt az elmúlt héten lejátszott selejtezőkön, Mirko Herceg Bosznia-Hercegovina válogatottjában lépett pályára, amely csoportharmadikként szintén kvalifikálta magát a kontinenstornára.

Férfi Eb-selejtezők, 7. csoport, 5. forduló:
SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 20-21 (8-9)
Vágsellye, játékvezetők: Bounouara, Sami (franciák).
SZLOVÁKIA: Paul, Zernovic, Konecny (kapusok), Bogar, Briatka 3 (3), Duris 1, Guzy, Halla, Hruscak 3 (1), Kalafut 3, Korbel, Kovácech 2, Machac 4, Michalka, Prokop 4, Resovsky. Szövetségi kapitány: Peter Kukucka.
MAGYARORSZÁG: Székely, Borbély (kapusok), Ancsin 4, Balogh 1 (1), Bodó 2, Bóka 1, Hornyák 2, Juhász 3, Kemény, Ligetvári 1, Máthé 4 (4), Rosta 1, Sipos 1, Szita, Szöllősi B. 1, Tóth Á. Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics.
Kiállítások: 8, ill 6 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 9/5.

Férfi Eb-selejtezők, 7. csoport, 6. forduló:
MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 32-29 (16-14)
Kecskemét, játékvezetők: Anatoliy, Valeriy.
MAGYARORSZÁG: Borbély, Székely (kapusok), Ancsin 3, Bodó 3, Bóka 3, Hornyák 1, Juhász 5, Kemény, Ligetvári 2, Máthé 2 (1), Rosta 5, Sipos 2, Szita 5, Szöllősi, Tóth 1, Ubornyák. Edző: Csoknyai István.
OLASZORSZÁG: Ebner, Volarevic (kapusok), Arcieri, Argentin 1, Basic 1, Bronzo, Bulzamini 7, Dapiran 1, Iballi, Maione, Moretti 4, Parisini 2, Savini 2, Skatar 2, Sonnerer 7 (4), Stabellini 2. Edző: Trillini Riccardo.
Kiállítások: 8, ill. 2.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/4.

Az Európa-bajnokság résztvevői:
Ausztria, Norvégia, Svédország (rendezők), Spanyolország (címvédő)

A selejtezők alapján:
Csoportelsők: Csehország, Dánia, Észak-Macedónia, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Németország, Szlovénia

Csoportmásodikok: Fehéroroszország, Izland, Lengyelország, Lettország, Montenegró, Oroszország, Portugália, Svájc

Csoportharmadikok: Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Szerbia, Ukrajna