A B. Braun Gyöngyös csapata 31-28-ra legyőzte idegenben a Tatabányát, és ezzel megtörte riválisa kilenc mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát, miközben visszaszerezte azt a két pontot, amit a két hazai döntetlen során elveszített. Gulyás István vezetőedző szerint azonban ennél sokkal többről van szó. A szombati siker megerősítheti a játékosok hitét magukban és egymásban, és erre építkezve még szép sikerek állhatnak az együttes előtt.

– Fantasztikusan szoros volt a végjáték szombaton Tatabányán, de a csapat nem veszítette el a higgadtságát, és azután is fel tudott állni, hogy a hazaiak átvették a vezetést. Hogy értékeled a mérkőzést, az történt a pályán, amit előre elterveztetek?

– Igen, minden a terveink szerint alakult. Már a mérkőzés előtti nyilatkozataimban is azt mondtam, hogy győzni megyünk Tatabányára, tudtuk, hogy meg tudjuk nyerni ezt a mérkőzést. Koncentráltan védekeztünk, a játékosaim betartottak minden egyes apró technikai utasítást védekezésben és támadásban is, és azt gondolom, ennek nem is lehetett volna más a végeredménye, csak az, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.

– A győzelemmel pedig sikerült megtörni a Tatabánya kilenc mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát. Hogyan lehet egy ilyen bravúrból építkezni?

– A legnagyobb dolog, amit meríthetünk ebből a sikerből, az a hit. A srácok tudják, hogy jó kézilabdázók, de ezt el is kell hinniük, ebben lehet nagy segítségünkre a szombati győzelem. A következő napokban-hetekben azt kell tudatosítani a fiúkban, hogy valóban képesek nagy sikereket elérni. Ez hiányzott Csurgón, ahol hasonlóan jó védekezést mutattunk be, de támadásban nagyon gyengék voltunk. Ha elhisszük egymásról, hogy jó irányba haladunk, hogy a munkának megvan az eredménye, akkor azt gondolom, hogy továbbra is sikeresek lehetünk.

– A sport azonban egy kicsit mindig matematika is. Mit jelent, mit jelenthet a Tatabányán megszerzett két pont, mondhatjuk, hogy visszaszereztük, amit a Vác és a Balatonfüred ellen elveszítettük?

– Mindenféleképpen, de azt gondolom, ez sokkal több annál, hogy csak a számokban gondolkozzunk. Szombaton megmásztunk egy nagy lépcsőfokot, így felsőbb szintre került a csapat, ami komoly erőt adhat a folytatásra.

– A győzelmet nagy csata árán sikerült megszereznünk, és láthattunk jó néhány kemény ütközést is. Sikerült sérülés nélkül megúszni a csatát?

– Sajnos nem egészen, Frey Tamás bordasérülést szenvedett, aminek a súlyosságát még nem tudjuk, de néhány hetet mindenképpen pihennie kell majd. A többiek egészségesen jöttek le a pályáról, ha voltak is apróbb sérülések, azokat a siker íze begyógyította.

bbraun vac 33

Gulyás István szerint sokkal többet jelent két pontnál a Tatabánya elleni győzelem. Fotó: Magyari Máté

– Talán most jut egy kis idő regenerálódásra, hiszen a jövő héten nem játszik a csapat, de aztán két hét múlva jön az egri kupameccs, aztán a Győr és a Veszprém itthon a bajnokságban. A címvédő ellen várhatóan csordultig megtelik majd a csarnok, a Győr elleni két pont pedig nagyon fontos lesz, így mindkét mérkőzés komoly erőpróbát jelent majd.

– Így van, a jövő hét a válogatotté, tehát nem lesz mérkőzésünk. Ennek megfelelően egy kicsit más irányú munkát fogunk végezni, hogy a lemerült akkumulátorainkat feltöltsük. Az erőnlétre fókuszálunk majd, egy kicsit több lesz a futás és a súlyzózás. Aztán utazunk majd Egerbe, november 8-án, pénteken pedig jön a Győr, ami valóban fontos hazai mérkőzés lesz, hiszen igazán akkor ér majd sokat a Tatabánya elleni diadalunk, ha a Győrrel szemben is nyerni tudunk.

– Visszatérve a következő erőpróbára, a kupameccsre, látjuk az eredményeket, az Eger gyakorlatilag szárnyal az NB I/B Keleti csoportjában, hét meccsből hét győzelem a mérlegük, jó formában vannak. Ugyanakkor a felkészülés során kétszer is legyőztük őket. Mire számítasz?

– Győzelemre. Esélyesként lépünk majd pályára, és el is várom, hogy továbbjussunk. Látjuk mi is az eredményeiket, valóban jól haladnak, jó formában vannak, úgyhogy tisztességesen fel kell készülünk, de ha elvégezzük a munkát, akkor minden a terveink szerint alakulhat. A mérkőzés időpontjával kapcsolatban egyébként még zajlanak az egyeztetések, de valószínűleg november 5-én, kedden játsszuk majd a meccset. Az eredeti időpont szerda lenne, de mivel pénteken már a Győrt fogadjuk, aztán hétfőn jön a Veszprém, így azt kértük, hogy kedden játszhassunk, az Eger pedig nagyon sportszerűen hajlandóságot mutat a változtatásra. De a hivatalos válaszra még várunk.

– Közben pedig november 2-án Varsandán Milánnak a válogatottban is lesz feladata, hiszen bekerült a spanyolok elleni keretbe. Mit jelent ez a csapat szempontjából?

– Minden klub életében nagy dolog, ha egy játékosa meghívást kap a nemzeti csapatba, főleg egy olyanba, mint a miénk, a magyar válogatott ugyanis szép eredményeket tudhat maga mögött. Nagyon örülök neki, és bízom benne, hogy lehetőséget is kap Milán, mert megérdemli. Szorgalmasan dolgozó sportoló, Tatabányán is nagyon sokat tett a sikerért. Ahogy egyébként mindenki más is, kivétel nélkül elégedett vagyok a játékosaimmal.