Sokáig emlékezni fognak a gyöngyösi kézilabda-szurkolók a 2013/2014-es bajnoki évre. Néhány pillanat örökre a retinánkba égett: Sándor Ákos időn túli szabaddobásból szerezett, pontot érő gólja Balatonfüreden, Frey Tamás utolsó másodperces pontmentése hazai pályán a Csurgóval szemben, vagy Varsandán Milán indításgólja, amely győzelmet ért a Tatabánya ellen. Bár a rájátszásban elszenvedett vereségek miatt még keserű a szájíze, Gulyás István, a B. Braun Gyöngyös vezetőedzője szerint is több szép emléket idézhetünk fel, mint rosszat, ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott szezonra.

gulyas bbgy tatab

Még keserű a szájíze, de sok volt a szép momentum idén Gulyás István szerint. Fotó: Magyari Máté

– A szombati vereség után meglehetősen csalódottan nyilatkozott. Azóta eltelt két nap. Változott a véleménye?

– Még mindig csalódott vagyok, többet vártam a csapattól. Nem szeretném a vállukra tenni a vereség terhét, de ezt az arcukat ebben az évben még nem mutatták meg. Ettől sokkal nagyobb hittel és akarással kell kézilabdáznunk, hiszen csak így tudunk eredményesek lenni, legalábbis az őszünk így lehetett sikeres. A szombati már nagyon év végi hozzáállás volt, és ez nem tetszett.

– A rájátszásban mintha sokkal nehezebben ment volna mindent. Az alapszakaszban játszottunk két döntetlent a Balatonfüreddel, pontot raboltunk a Csurgótól, oda-vissza vertük a Tatabányát, aztán a rájátszás öt mérkőzéséből mindössze egyet sikerült megnyernünk hazai pályán a Balatonfüred ellen. Elfogyott a lendület, vagy a sérülések pecsételték meg a sorsunkat?

– Ennek nagyon sok, apró összetevője van. Én is sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, és az fogalmazódott meg bennem, hogy a negyedik-ötödik helyért zajlott polémia során tört el valami. Ott elfogyott a hit, megkérdőjeleződött a befektetett munka eredményessége, és onnantól folyamatosan lefelé ívelő tendenciát mutattunk. Aztán ez párosult a sérülésekkel, és ebből a gödörből már nem tudtunk kimászni. Azt gondolom, a legjobbkor ért véget a szezon, lesz mit értékelnünk, erre most sort is kerítünk, aztán újult erővel készülünk a következő évadra.

 Amit akár meg is alapozhat az idei teljesítmény, hiszen minden előzetes célkitűzést sikerült teljesíteni. Megvan a hatodik hely, ezzel a B. Braun Gyöngyös már harmadik éve biztos szereplője a hazai élvonal középmezőnyének, ráadásul idén a Magyar Kupában is sikerült egy remek, negyedik helyet elérnünk.

– Igen, én is úgy gondolom, hogy ez jó alap az építkezéshez, és szerintem tovább is kell lépnünk. Azt gondolom, az nem jó út, ha megelégszünk ezzel a teljesítménnyel, és kényelmesen hátradőlünk. Többre kell törekednünk, nem szabad megelégednünk azzal, hogy célkitűzésen belül vagyunk. Ha idén nem is sikerült, jövőre mindenképpen tovább kell lépnünk.

– Ennek érdekében a klub erősíteni is szeretne, a jövőévi keretalakításról már több információ is napvilágot látott. Vannak még nyitott posztok?

– Egy-két posztra még szeretnénk igazolni, de a csapat gerince már megvan, és az információim szerint hamarosan minden kérdésre megkapjuk a választ.

 

bbgy cegled 45

 

 

Gulyás István játékosai gyűrűjében. Több volt a szép pillanat. Fotó: Magyari Máté

 

– Ez volt az első éve a B. Braun Gyöngyös csapatának kispadján. Milyen érzésekkel zárja le ezt az évet?

– Bár egy kicsit még keserű a szám íze, azt gondolom, hogy ez néhány napon belül le fog tisztulni, és csak a szépre, a jóra fogok emlékezni. Mindenesetre ez az utolsó meccs is fontos tanulságokkal szolgált, a jövőben az ilyen szituációkat el kell kerülnünk. Ha egy szintet elértünk, az alatt nem teljesíthetünk, ez sportemberi kötelességünk. Ha az egész szezonra tekintek vissza, azt gondolom, voltak szép időszakaink, az őszünk például kifejezetten jól sikerült. Ha a nem várt sérüléseket és betegségeket leszámítjuk, és a szívünkre tesszük a kezünket, azt gondolom, elégedettek lehetünk.

– Már csak azért is, mert annyi kiélezett, az utolsó pillanatban eldőlt mérkőzést rég nem láthattunk, mint az idei évben, és ezek az esetek többségében a mi javunkra dőltek el.

– Igen, ehhez én is csatlakozom, ilyen mérkőzésből, momentumból sokkal-sokkal több volt. A szép emlékből, a kiélezett, jó mérkőzésből jóval több volt, és ez kell, hogy irányt mutasson nekünk jövőre.

– Mi lehet a cél a következő évben, ha a két nagy csapat a SEHA Ligában indul majd?

– Most még nehéz bármit mondani, hiszen sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy nekünk a bajnokság első régiójában kell végeznünk. Érdekes bajnokság elé nézünk, de nehéz most még bármit mondani.

– A B. Braun Gyöngyös háza táján most hogyan folytatódik a munka? Találkozik még a keret?

– Szerdán reggel találkozunk legközelebb, aztán a hétvégéig és a jövő héten is edzünk még, hogy munkával zárhassuk az évet. Ezek az edzések már nem a kézilabdáról, hanem a fizikai munkáról fognak szólni, és egy jó hangulatú évzárón szeretnénk búcsúztatni a bajnoki szezont, hogy aztán öt-hat hét pihenő után a június 15-i héten megkezdjük a felkészülést a következő idényre.