Feledhetetlen három nap volt
| Kategória: Híreink

A 2014-es év első napjait aranybetűkkel fogják felírni a gyöngyösi kézilabda történetéről szóló lapokra. Az Európa-bajnokság előtt a kontinens legkiegyensúlyozottabb kézilabda-tornája zajlott a városban a fehérorosz, a lengyel, a cseh és a magyar válogatott részvételével. A mieink mérlege két vereség, egy győzelem, és remek gyöngyösi helytállás – pályán és a pályán kívül egyaránt.

A Provident-kupára hetek, sőt hónapok óta készült a kézilabda-szerető gyöngyösi közönség, de a magyar válogatott is, amely utolsó erőfelmérőjét vívta a Városi Sport- és Rendezvénycsarnokban. Nyugodtan nevezhetjük a felkészülés legfontosabb állomásának is a gyöngyösi tornát, hiszen az ellenfelek mind Eb-résztvevő, komoly játékerőt képviselő csapatok voltak, ráadásul a Provident-kupán nyílt a válogatottnak egyedül lehetősége három napon át tesztelni a játékosokat és a különböző taktikai variációkat. Mocsai Lajos szövetségi kapitány már a torna előtt világossá tette, hogy nemzeti csapatunk nem készül külön az ellenfelekből, hanem a saját játékának tökéletesítésére koncentrál, hiszen a dániai Európa-bajnokság rajtjáig már csak egy hét van hátra.

provident 1

Varsandán Milán végigjátszotta a fehéroroszok elleni meccset. Fotó: Magyari Máté

– Ilyen keveset nem készültünk még világversenyre, a gyöngyösi az egyetlen kupa, amelyen részt tudunk venni a dániai Európa-bajnokság előtt, ezért nagyon köszönjük a rendezést. Sok nehézséggel kell megküzdenünk, említhetném Nagy László kiválását, Mocsai Tamás vagy Iváncsik Gergő többhetes kihagyását, de Császár Gábor derékfájdalmait is, ami mind óriási kihívás elé állítja a válogatottat. Azonban nem szoktunk panaszkodni, dolgozunk tovább, ahogy tettük ezt Gyöngyösön is – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott sikerén pedig a B. Braun Gyöngyös két játékosa, Szalafai Gábor és Varsandán Milán is sokat dolgozott, mindkét szélsőnk a bő keret tagja volt már a Provident-kupa előtt is, így a gyöngyösi szurkolók különösen nagy várakozással tekintettek a torna elébe.

A péntek kora délutáni nyitómeccsen még csak erős félház volt a csarnokban, pedig különösen nagy izgalmakat hozott a fehérorosz és a lengyel csapat csatája, amelyből végül a fehéroroszok kerültek ki győztesen, egygólos, 29-28-as sikerüknek köszönhetően. A mieink meccsére aztán megtelt a csarnok, és mintegy ezerkétszázan szorítottak a magyar válogatottnak a csehek ellen. A remek hangulat ellenére a győzelmet nem sikerült megszerezni, az előző meccs eredményét lemásolva, a csehek 29-28-ra győzték le a mieinket. A gyöngyösi szárny ezen a találkozón még nem kapott szerepet.

provident 6

Fotó: Magyari Máté

Másnap azonban Szalafai és Varsandán is ott volt a kezdőcsapatban, sőt Varsandán Milán végig is játszotta a fehéroroszok elleni mérkőzést, míg Szalafai az első félidőben húsz-, a másodikban tízpercnyi játéklehetőséghez jutott. A gólokkal sem maradt adós a gyöngyösi különítmény: Varsandán négy, Szalafai pedig egy találattal segítette csapatát. Ezen a találkozón született meg az egyetlen magyar győzelem: a mieink 31-28-ra diadalmaskodtak.

– Nagyon örülök a győzelemnek, fantasztikus érzés volt hazai környezetben végigjátszani egy teljes mérkőzést a válogatottban – értékelt a meccs után Varsandán Milán –, és bár nem vagyok elégedetlen a teljesítményemmel, az elején egy-két góllal adós maradtam, ha azokat a helyzeteket is belövöm, akkor lehetnék most százszázalékosan elégedett.

– Felemelő élmény volt – foglalta össze gondolatait a meccs után Szalafai Gábor –, a gyöngyösi közönség mindig odateszi magát, ha szurkolásról, buzdításról van szó, és nagyon örülök, hogy győzelemmel tudtuk ezt meghálálni. Ami a saját teljesítményemet illeti: védekezésben még nem szoktunk igazán egymáshoz a társakkal, ezen még sokat kell javítani, támadásban azonban ami lehetőségem adódott, azt igyekeztem kihasználni. Ennek ellenére még nagyon sokat kell dolgoznom a teljesítményemen.

provident 5

Szalafai Gáborra támadásban és védekezésben is fontos feladat hárult. Fotó: Magyari Máté

Mocsai Lajos a gyöngyösiek szereplésével kapcsolatban azt mondta: nem véletlen, hogy egyre több szerephez jutnak a nemzeti csapatban.

– A fehérorosz válogatott elleni mérkőzésen számítottam rá, hogy az ő küzdőképességük, keménységük, jó emberi karakterük megmutatkozik. Én személy szerint nagyon szeretem őket, támadójátékban még lehet javulniuk jelentősen, de amit védekezésben mutattak, az kiemelkedő. 

Másnap a lengyelek elleni csata várt a mieinkre utolsó erőpróbaként, és mint a szombati második mérkőzésen kiderült: nem is tét nélkül, a lengyel válogatott ugyanis legyőzte Csehország csapatát, így a zárónap előtt valamennyi együttes két ponttal állt, és mindenről az utolsó mérkőzések voltak hivatottak dönteni.

provident 2Az első találkozó ennek megfelelően parázs hangulatban telt vasárnap, a fehérorosz és a cseh válogatott népes közönség előtt küzdött egymással, a mieink mérkőzésére pedig csordultig telt a csarnok. Egy gombostűt sem lehetett volna már leejteni, több mint ezerháromszázan buzdították a mieinket, akiknek mindenképpen nyerniük kellett a lengyelek ellen, hogy megszerezzék a torna második helyét. A zárónap első mérkőzésén ugyanis Csehország 32-30-ra legyőzte Fehéroroszországot, ezzel pedig eldőlt, hogy csak ők vagy a lengyelek végezhetnek az élen, a mieink győzelem esetén is csak a dobogó második fokára állhatnak fel. Ez azonban egy cseppet sem vette el a gyöngyösi közönség kedvét, a nézők végig biztatták, űzték a mieinket, akik az első félidő legnagyobb részében kezükben tartották a meccset, a félidő utolsó szakaszában azonban a lengyel csapat háromgólos előnyt harcolt ki. A második félidőben az egyenlítés még összejött, de nem sikerült megkapaszkodunk a lengyelek hátán, az ellenfél lerázta magáról a mieinket, és a végén nyolc góllal is elhúzott, végül pedig hétgólos sikert – és tornagyőzelmet – könyvelhetett el. A mieink soraiban a gyöngyösi játékosok ezúttal nem kaptak lehetőséget, Varsandán Milán pihenőt kapott erre a napra, Szalafai Gábor pedig a kispadon foglalt helyet.

Csalódottak azonban nem lehetünk, ez a három nap a kézilabda valódi ünnepe volt Gyöngyösön, a mérkőzéseket a televíziók képernyői előtt sok ezren követték nyomon – a meccseket a lengyel televízió is átvette –, a körülményekkel pedig minden csapat maximálisan meg volt elégedve, így Mocsai Lajos, a magyarok szövetségi kapitánya is.
– Már nem is tudom, hányadik alkalommal jövünk Gyöngyösre, az Ózon Szálloda, az itteni környezet, látva a közvetítések minőségét, a közönséget, a barátságot, a hangulatot, minden igényt kielégít, és ezt gondolja a többi csapat is, úgyhogy köszönjük mindenkinek a támogatást.

A legfontosabb támogatás természetesen a nézőktől érkezett, de nem szabad elfeledkeznünk arról a több tucatnyi emberről sem, akik a Provident-kupa szervezésében működtek közre a Magyar Kézilabda Szövetség vagy a Gyöngyösi Kézilabda Klub részéről, hiszen fantasztikus munkát végeztek ezért a három napért.

provident 4

Fotó: Magyari Máté

– Elégedettek lehetünk, hiszen egy világszínvonalú tornát sikerült megrendeznünk Gyöngyösön, ahol három napon át szinte végig teltház mellett küzdött Európa négy kiváló csapata – értékelt Kotormán Attila, a Gyöngyösi Kézilabda Klub szakosztály-igazgatója. – Azt gondolom, a Provident-kupa szakmailag elérte a céljárt, hiszen kijöttek azok a hibák, amin válogatottnak javítania kell az Eb előtt, és külön büszkeség számunkra, hogy a két gyöngyösi játékos kiválóan megállta a helyét a válogatottban. Ezúton szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki segítette a szervezők munkáját, és remélem, a jövőben is rendezhetünk majd hasonlóan színvonalas nemzetközi tornát Gyöngyösön. A Magyar Kézilabda Szövetség azon fog dolgozni, hogy a januári, gyöngyösi tornából rendszer legyen, a három külföldi csapat szövetségi kapitánya pedig ígéretet tett rá, hogy ha ez megvalósul, újra eljönnek majd Gyöngyösre. Valamennyi csapatvezető szuperlatívuszokban beszélt a torna minőségéről és hangulatáról, aminek köszönhetően Gyöngyös immár a nemzetközi kézilabda térképére is felkerült – mondta Kotormán Attila.

provident 3

Fotó: Magyari Máté

Mi pedig az élményt köszönhetjük a válogatottnak, fantasztikus hangulatú három napot tölthettünk a Városi Sport- és Rendezvénycsarnokban, sok-sok feledhetetlen pillanattal gazdagodtunk, és még inkább magunkénak fogjuk érezni a magyar nemzeti csapatot az Európa-bajnokságon, ahol reméljük, ismét gyöngyösi játékosokkal küzd majd a győzelmekért.

A gyöngyösi csarnok pedig hamarosan a serdülő válogatott felkészülésének ad majd helyt, a Vágó Attila és Gúnya Péter irányította serdülők január 15-én találkoznak a városban, és innen utaznak Svájcba, egy nemzetközi tornára. Bízunk benne, hogy hasonló élményekkel térnek majd haza, mint amilyeneket mi szerezhettünk a Provident-kupán.

A provident-kupa végeredménye:

1. Lengyelország, 4 pont

2. Csehország, 4 p.

3. Magyarország, 2 p.

4. Fehéroroszország, 2 p.

Férfi Európa-bajnokság, Dánia, 2014. január 12-26., csoportbeosztás:
A-csoport (Herning): Dánia, Csehország, Macedónia, Ausztria
B-csoport (Aalborg): Spanyolország, Izland, Magyarország, Norvégia
C-csoport (Aarhus): Szerbia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország
D-csoport (Koppenhága): Horvátország, Svédország, Fehéroroszország, Montenegró
A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.

A magyar csapat csoportmérkőzései: 
2014. január 12. 18:15: Spanyolország-Magyarország 
2014. január 14. 18:00: Magyarország-Izland 
2014. január 16. 20:15: Magyarország-Norvégia