Szlovákiában lépett pályára csütörtökön a B. Braun Gyöngyös, amely az EHF-kupában szereplő Tatran Presov otthonában játszott felkészülési mérkőzést. Közben a csapat két játékosa Dániában van, ahol a magyar válogatott Szalafai Gáborral a soraiban a Norvégiával szemben kiharcolt döntetlennel kivívta a továbbjutást, és ott lesz a középdöntőben.

bbgy cegled 45

Fotó: Magyari Máté

A B. Braun Gyöngyös csapata a téli felkészülés második hetében tart, és a január 28-i bajnoki rajtra készül. Mindehhez két szlovák csapatot hívott segítségül az együttes vezetése, a múlt héten a Kassa ellen léptek pályára a fiúk Gyöngyösön, és arattak magabiztos győzelmet, ezúttal pedig egy sokkal nehezebb ellenféllel, a jelenleg az EHF-kupában érdekelt Tatran Presovval néztek szembe a mieink Szlovákiában.
– Szerettünk volna olyan ellenfelet választani, amely hasonló sebességen kézilabdázik, mint első bajnoki ellenfelünk, a Veszprém  ecsetelte az ellenfélválasztás szempontjait Gulyás István, a B. Braun Gyöngyös vezetőedzője.  Azt gondolom, a Presovban jó partnerre találtunk, egy komoly játékerőt képviselő csapat ellen gyakorolhattunk, és a mérkőzés a felkészülés szempontjából maximálisan kielégítő volt  mondta a vezetőedző.

Ami az eredményt illeti: csapatunk négygólos vereséget szenvedett szlovák ellenfelével szemben, a 18-14-es első félidőt követően 34-30-ra maradtunk alul a nemzetközi mércével mérve is erős Tatran Presovval szemben.

 A vereség ellenére is azt mondom, hogy érdemes volt elutazni, hiszen a Presov arra a tempóra kényszerített bennünket, amit a bajnokságra is szeretnénk átmenteni, emellett pedig alkalmunk nyílt új védekezési elemeket is gyakorolnunk, egyszóval elégedettek lehetünk a csütörtöki mérkőzéssel  értékelt Gulyás István.

Azt pedig, hogy támadásban is sikeres volt a csapat, mutatja, hogy 30 gólt sikerült lőnünk a szomszédos ország egyik legjobb alakulatának. A B. Braun Gyöngyös jövő héten a hazai élvonalban szereplő Mezőkövesd és Balatonfüred ellen játszik felkészülési mérkőzést.

A csapat a csütörtöki meccs után nem sietett haza, az egyik helyi étteremben ugyanis közösen megnézték a Magyarország – Norvégia mérkőzést, amelyen a mieink 26-26-os döntetlennel kiharcolták a továbbjutást a középdöntőbe a Dániában zajló Európa-bajnokságon. Gyöngyösi szempontból már csak azért is érdekes volt a csütörtöki Eb-meccs, mert a csapatban ott volt Szalafai Gábor, a B. Braun Gyöngyös jobbszélsője is, akinek a Spanyolország és Izland elleni meccset követően ezúttal is bizalmat szavazott Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Szalafai ezúttal is megállta a helyét a csapatban, és egy gyönyörő bejátszással is segítette együttesét. Szalafai a szélről felkanyarodva adott gólpasszt Szöllősinek, méghozzá úgy, hogy egy pillanatra sem néztett a beálló felé. A látottakkal Gulyás István is elégedett volt.

sas norvegia

Fotó: Kovács Anikó/Magyar Kézilabda Szövetség

 Szép mozdulat volt, úgy gondolom, hogy Gábor jól megállta a helyét, azokat a feladatokat, amelyeket rábíztak, sikeresen ellátta. Szívmelengető volt együtt örülni a továbbjutásnak, további sok sikert kívánunk a válogatottnak.

A magyar csapattal a B. Braun Gyöngyös másik szélsője, Varsandán Milán is kiutazott Dániába, ő egyelőre a balatonfüredi Zdolik Bencével együtt bevetésre vár, az Európa-bajnokság későbbi szakaszában várhat rá feladat. A magyar válogatott a középdöntőben Macedónia, Dánia és Ausztria ellen lép pályára, az első mérkőzésre szombaton délután kerül sor Herningben.

A B. Braun felkészülési programja:
Január 22. 18:00: Mezőkövesd – B. Braun Gyöngyös
Január 24. 18:00: Balatonfüred – B. Braun Gyöngyös

A magyar válogatott középdöntős programja:
Január 18. 16:00 Macedónia – Magyarország
Január 20. 20:30 Dánia – Magyarország
Január 22. 18:15 Ausztria – Magyarország