Gólvadász-sorozatunkban a HE-DO B.Braun Gyöngyös férfi kézilabdacsapat elmúlt bajnoki összecsapásának legeredményesebb játékosával beszélgetünk. Rendhagyó módon a legtöbb gólt szerző játékos helyett most a 46 százalékos hatékonysággal védő Buzogány Barna kapust kérdeztük, akinek hatalmas érdemei voltak abban, hogy a mátrai csapat egy pontot el tudott hozni szombaton Budakalászról.

– A CYEB Budakalász elleni idegenbeli 20-20-as döntetlenünk után tipikusan a félig üres, félig tele pohár esetével állunk szemben. Szomorúak vagyunk, hogy az első játékrészben nemhogy a helyzeteinket nem tudtuk kihasználni, de még helyzetig se nagyon jutottunk el. A Pest megyeiek nagyon jó belső védekező hármassal rendelkeznek, akik nagyon megkeserítették lövőink sorsát. Ugyanakkor örülünk, hogy hatgólos hátrányból felállva egálra hoztuk a meccset úgy, hogy a végén a mi kezünkben maradt a győztes találat – mondta Buzogány Barna.

A HE-DO B.Braun Gyöngyös tehetséges hálóőre 6-1-es hazai vezetésnél váltotta Tóth Mihályt a kapuban. – Hogy mit éreztem ekkor? Nagyon sajnáltam a fiúkat, mert a kispadról azt láttam, hogy semmi nem jött össze nekik addig, Misi pedig gyors lerohanásokból és ziccerekből védés nélkül jött le a pályáról. Nem mondom, komoly lelki teher volt rajtam, hiszen örültem, hogy az edzőm a pályára küldésemmel bízik bennem, de azt is tudtam, hogy kiemelkedőt kell nyújtanom, ha partiban szeretnénk maradni. Olyan kapus vagyok, hogy ha az első védés bejön, nagyon fel tudom szívni magam. Szerencsére sikerült hárítanom a Budakalász első kapumra tartó labdáját, ami nagy löketet adott a meccs hátralevő részére – magyarázta Barna.

A fiatal kapus a meccsen végül 46%-os hatékonysággal védett, és az ő magabiztos játékának is nagyban köszönhető, hogy a HE-DO B. Braun Gyöngyösnek nem kellett lógó orral hazatérnie gyöngyösi farkasvermébe. Barna 17 másodperccel a vége előtt hárította Koller Tamás hetesét, amivel sikerült megszerezni az egy pontot. – Aktuális ellenfelünk minden játékosát a mérkőzés előtt alaposan kielemzem videón. Koller átlövéseit kiveséztem, de a korábbi meccseiken alig lőtt hetest, így ez kimaradt a felkészülésemből. Első büntetőjét a lábam alatt pattintotta be a kapuba, a másikat a fejem fölé lőtte. Az utolsó hetesnél úgy éreztem, hogy már biztos nagyon fáradt lehet ő is, és erőből lövi majd meg kézfelől, félmagasan. Örültem, hogy ez bejött, így sikerült kivédenem a fontos büntetőt – mondta Buzogány Barna.

A tehetséges hálóőr szerint a döntetlen után hazai közönség előtt csakis a győzelem lehet elfogadható a csapat következő hazai bajnokiján a Balatonfüredi KSE ellen szombaton. – Én az eddigiekhez hasonlóan videózással készülök majd, ám sok játékosunknak van „füredi előélete”, ami extra motivációval töltheti el őket. Bizonyítani akarnak a Füred mestere előtt azok is, akik magyar válogatottak szeretnének lenni, hiszen Csoknyai István egyben a nemzeti csapat szövetségi kapitánya is. Hazai környezetben a HE-DO B. Braun Gyöngyösnek van eddig az egyik legjobb mutatója, így mindent megteszünk azért, hogy a jó erőkből álló Balatonfüred egy pontot se tudjon szerezni arénánkban – mondta Buzogány Barna.

A kapus kitért a múlt héten tartott Ligakupa-elődöntő sorsolásra is, ahol a Gyöngyös a Vecsés gárdáját kapta a döntőbe jutásért. – Örültünk a Vecsésnek, de egyáltalán nem szabad lenéznünk őket még akkor sem, ha a bajnokságban eddig egyetlen pontot sem szereztek. Hogy eljutottak a Ligakupa legjobb négy csapata közé, az figyelemreméltó eredmény. Ettől függetlenül kettős győzelemmel szeretnénk bemasírozni a fináléba – jelentette ki Buzogány Barna.