A bajnokság rövid szünetét kihasználva a B. Braun Gyöngyös játékosai lehetőséget kaptak arra, hogy jobban megismerjék névadó szponzoruk tevékenységét és a B. Braun gyöngyösi gyárában folyó munkát. Kézilabdázóink abban a tisztatérben tehettek sétát, ahová a szigorú higiéniai előírások miatt csak ritkán engednek be látogatókat.

A B. Braun Gyöngyös játékosai hétről-hétre a vállalat logóját viselő mezben lépnek pályára, és bár eddig is tisztában voltak vele, hogy a világ egyik legfontosabb egészségügyi eszközöket gyártó cégét képviselik, most közvetlenül is megismerkedhettek a Gyöngyösön folyó munkával és a B. Braun munkatársaival, akik ugyancsak izgatottan várták a találkozást. Voltak, akik szabadnapjukat cserélték el, hogy ott legyenek, amikor érkeznek a kézilabdázók.

A gyárlátogatás cégismertetővel kezdődött, a német tulajdonban lévő, több mint százhetven éves múltra visszatekintő cégcsoportot Horn Péter, a B. Braun magyarországi vezérigazgatója mutatta be a játékosoknak, akik megismerkedhettek a cég 1839-es alapítása óta történt fejlődésével. Mint Horn Péter elmondta, a B. Braun hiába van jelen a világ ötvenhét országában, a mai napig családi vállalkozásként működik, és több mint ötvenezer embert foglalkoztat. Közülük kétezren dolgoznak Magyarországon, nyolcszázan pedig a gyöngyösi gyárban, amely a B. Braun egyik kiemelt gyártóközpontja. A vállalkozás az egészségügyi ellátórendszer különböző területein kínálja szolgáltatásait és termékeit, a cégcsoport 27 milliárd forintos éves árbevételével a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője.

Bognár József, a gyöngyösi gyár igazgatója bemutatta azokat a termékeket, amelyeket a mátraaljai városban állítanak elő. Ezek elsősorban infúziós- és transzfúziós szerelékek, valamint sebelszívó palackok, amelyeket úgynevezett tisztatérben állítanak elő, hogy minimálisra csökkentsék a szennyező anyagok bejutásának lehetőségét az előállítás helyére.

Csoportkep

A játékosok mindent megtudhattak névadó szponzorukról. Fotó: Zázrivecz Adrien

A B. Braun Gyöngyös játékosai ebben a tisztatérben találkozhattak a cég munkavállalóival, ehhez azonban komoly előírásokat kellett betartaniuk. A tisztatérbe ugyanis csak speciális védőöltözetben, hajhálóban és kézfertőtlenítés után lehet belépni. Miután mindezen túlestek, beléphettek oda, ahová csak keveseket engednek be, és ahol a B. Braun munkatársai szigorú higiénés feltételek mellett gyártják a cég termékeit. A makulátlan tisztaság, pontosság és precizitás mindenkit lenyűgözött, a termékeket azonban néhányan már ismerték.

Szalafai Gábor például elmesélte, hogy kórházi élményei során többször is találkozott olyan eszközökkel, amelyeken a B. Braun felirat szerepelt. Persze nem ezek élete legkedvesebb emlékei, de nagyon örült neki, hogy láthatta, milyen körülmények között állítják elő a termékeket. Szalafai Gábor dunaújvárosiként járt korábban a Dunai Vasműben, de – mint fogalmazott – a gyártási körülmények a két gyár esetében összehasonlíthatatlanok. A játékosok azt is megtapasztalhatták, milyen precizitást igényel ez a munka, ugyanis néhány munkafázist maguk is elvégezhettek – kisebb-nagyobb sikerrel.

Meka dolgozik

– Fontos tapasztalatokkal gazdagodtak játékosaink – mondta Gulyás István vezetőedző –, hiszen láthatták, hogy a világ egyik vezető egészségügyi vállalatát képviselik a pályán, ami amellett, hogy nagy megtiszteltetés, komoly felelősséggel is jár. Ezeknek a fiatal srácoknak az életét a sport tölti ki, így valamelyest burokban élnek, ezért nagyon örültünk ennek a lehetőségnek – folytatta Gulyás István.
A programnak láthatóan mindenki örült, és nem csak azért, mert így a délutáni edzés elmaradt, hanem azért is, mert még szorosabbra tudták fűzni azt a kapcsolatot, amely a B. Braun vállalatcsoport és a Gyöngyösi Kézilabda Klub között immár harmadik éve fennáll. Ez a kapcsolat a jövőben tovább gyümölcsözhet, hiszen Horn Péter elmondta: családi vállalkozásként nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mellé álljanak minden ügynek, amit a gyáruknak otthont adó város fontosnak tart, ennek a társadalmi felelősségvállalási programnak pedig lényeges eleme a kézilabda klubbal fennálló kapcsolat.

A gyárlátogatást követően a B. Braun Gyöngyös játékosai hamarosan újra felöltik a cég logóját viselő mezeket, november 5-én ugyanis Egerben lépnek pályára a Magyar Kupa harmadik fordulójában, majd november 8-án az újonc Győr-, 11-én pedig a címvédő Veszprém csapatát fogadják az élvonalbeli bajnokságban.