Megvan a hatodik hely
| Kategória: Híreink

A gyöngyösi farkasfalka utolsó erőtartalékait is megmozgatva három góllal legyőzte a Budakalász együttesét a hazai szezonzárón, így tavalyi helyezéséhez képest egy pozíciót előrelépve megszerezte a hatodik helyet a bajnoki tabellán.

Zsúfolásig telt sárgába öltözött szurkolókkal a Dr. Fejes András Sportcsarnok a szezon utolsó mérkőzésére, amelyen a hatodik hely volt a tét a mieink számára, akik egyik legnagyobb mumusukkal, az azonos mutatókkal rendelkező Budakalásszal néztek farkasszemet a szerdai szezonzárón.

A tizenötéves játékos-pályafutása utolsó mérkőzését játszó Varsandán találatával indult a mérkőzés, majd a vendégek egyenlítőgóljára ugyancsak ő válaszolt, sőt az első öt találatunk mindegyikét szélsőnk szerezte: a 9. perc elején Varsandán Milán – Budakalász 5-2. A vendégek felzárkózásba kezdtek, a hatodik Varsandán-gól után már 6-4 volt az állás, majd a Budakalász egyenlített. A 12. percben Bodor talált a kapuba (7-6), majd felváltva potyogtak a gólok, és az első negyedóra végén Hegedüs találatával is egy gól volt az előnyünk (9-8). Ubornyák lőtte a tizedik gólunkat, ezt követően azonban a vendégcsapat átvette a vezetést (10-11). Ubornyák egyenlítő találata után Varsandánt állították ki a játékvezetők – ez volt a meccs negyedik kétperces büntetése, a másik oldalon addig három játékosnak kellett elhagynia a pályát. Most Ubornyákon volt a sor a gólszerzésben, irányítónk találatával lett 12-12, miközben az utolsó tíz percen belülre kerültünk. Ubornyák és Varsandán két-két találatával – Dávid öt, míg Milán nyolc gólnál járt – tettünk szert négygólos vezetésre (16-12), amit látva a vendégek időt kértek öt perccel a félidő vége előtt. Három és fél perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, azonban nem tudtunk élni a lehetőséggel, sőt egy büntetőt is elhibáztunk, így a vendégek egy perccel a vége előtt visszajöttek mínusz egyre (16-15) – ekkor Bíró Balázs kért időt. Még egy Ubornyák-találat belefért a végéig, így 17-15-ös állásnál, kétgólos vezetéssel vonulhattunk pihenőre.

Két Jaros-találattal és két Tomic-védéssel indult a második játékrész, majd Bodor góljával már 20-16-ra vezettünk a 34. perc végén. A vendégek azonban továbbra is jól küzdöttek, a 36. percre 20-18-ra zárkóztak, majd emberelőnyben, de főleg Váczi védéseinek köszönhetően jöttek fel egy gólra (20-19). Ubornyák tett közé még egyet, ami pillanatok alatt elolvadt, a 40. percben 21-20 volt az állás. Ubornyák és Hegedüs találatával őriztük a vezetést (23-22), majd a Budakalász újra egyenlített. Ugyanez megtörtént Varsandán büntetője és Hegedüs akciógólja után is (25-25), amikor Sinkovits Benjamin harmadik kétperces büntetése után piros lappal kellett, hogy elhagyja a pályát. Varsandán értékesítette a büntetőt, majd röviddel később újabb kiállítást kaptak a hazaiak, amit Jaros váltott gólra, kétgólos előnyt kialakítva (27-25). A vendégek időkérése után Varsandán üres kapuba lőhette 11. gólját, a kalásziak azonban újra felzárkóztak (28-27), majd egy újabb Varsandán-találat következett, amivel visszaállt a kétgólos vezetésünk (29-27). Milán góljait ekkor már hangosan számolták a szurkolók, a hangulat leírhatatlan volt a csarnokban. Akkor is robbant a hangorkán, amikor a Tomicot váltó Gyánti bemutatott egy újabb védést, így Bodor előtt lehetőség nyílt ismét kettőt közétenni (30-28). Bíró Balázs 30-29-es állásnál, valamivel több mint öt perccel a vége előtt kért időt, Varsandán pedig egy újabb hétméterest jutatott a vendégkapuba (31-29). Bődületes izgalmakat hozott a hajrá, előbb Jóga góljával lett 32-30, majd Jaros találatával vezettünk 33-30-ra. A vendégek gyorsan feleltek, 1:20-szal a vége előtt 34-31 volt az állás, amikor Csoknyai István időt kért. Jóga kétperces büntetést kapott, de Gyánti védett, így a Budakalász csak a következő támadásból tudott gólt szerezni, ekkor azonban már csak 23 másodperc volt hátra a mérkőzésből. Bíró Balázs időt kért, majd türelmesen végigtámadtuk a hátralévő másodperceket, a koronát a teljesítményünkre pedig ki tette volna fel, ha nem Varsandán Milán, akinek tizennegyedik találatával alakult ki a 35-32-es végeredmény.

A két csapat azonos pontszámmal állt a tabellán a mérkőzés előtt, győzelmükkel farkasaink szerezték meg a hatodik helyet, és mivel a fordulót megelőzően egy ponttal előttünk álló Csurgó pontot szerzett a fordulóban, az is eldőlt, hogy övék lesz az ötödik hely, míg a hetedik pozícióban a Budakalász végez. Nyitott kérdések csak a tabella végén maradtak, hogy a Fejér-B.Á.L. Veszprém mellett a PLER vagy a NEKA búcsúzik az élvonaltól, az a május 18-i PLER-Csurgó mérkőzésen dől majd el.

A mérkőzés végén senki nem sietett haza, és nemcsak azért, mert szurkolóink főzéssel és egy szezonzáró partival várták a fiúkat, hanem azért sem, mert az utolsó meccs után elbúcsúztunk azoktól a játékosainktól, akik a következő szezonban már nem a farkasfalkát erősítik.

Így megköszöntük Podoba Jánosnak, aki összesen 20 mérkőzésen védte a gyöngyösi kaput, Tomasz Pietruszkónak, aki 27 mérkőzésen 15 góllal segítette csapatunkat, Nkousa Dávidnak, ki 2022 és 2024 között a felnőtt keret tagjaként 15 mérkőzésen lépett pályára, és 4 gólt szerzett, Schmid Péternek, aki 2022 és 2024 között 68 mérkőzésen 105 gólt akasztott az ellenfelek kapujába, Lucian Burának, aki 39 találkozón öltötte magára mezünket, és 216 gólt lőtt, valamint a tizenhatszoros válogatott Varsandán Milánnak, aki befejezte tizenötéves aktív pályafutását. Balszélsőnk 117 találatával az idei szezon gólkirálya lett, 2012 és 2016, valamint 2018 és 2024 között összesen 10 szezonon át erősítette csapatunkat, ez idő alatt 1297 gólt szerzett gyöngyösi mezben.

A búcsú megható pillanatait sikerült még tovább fokozni, amikor a Gyöngyösi Kézilabda Klub történetében először mezszámok visszavonultatására került sor. A csapatot jelenleg technikai vezetőként segítő Sándor Ákos 5-ös számú meze, melyet összesen 229 mérkőzésen hordott, és 512 gólt lőtt benne, erőnléti edzőnk, Németh Tamás 7-es számú meze, amelyet 136 alkalommal öltött magára, és 318 gólt szerzett benne, valamint Varsandán Milán 15-ös számú meze már senki máson nem lesz látható a Gyöngyösi Kézilabda Klub NB I.-es csapatánál.

Játékosaink most jól megérdemelt pihenőre vonulnak, és a hétvégén szűk körben is elbúcsúztatják a szezont, hogy a nyár derekén újra találkozzanak, és megkezdjék a felkészülést a 2024/2025-ös bajnoki idényre.

K&H férfi kézilabda liga, 25. forduló
HE-DO B. Braun Gyöngyös – CYEB-Budakalász 35-32 (17-15)
Gyöngyös, 1000 néző
V.: Altmár Kristóf, Horváth Márton

Gyöngyös: Tomic, Podoba, Gyánti (kapusok), Ubornyák 9, Potisk, Jaros 4, Varsandán 14 (6), Hegedüs 3, Lakosy 1, Bodor 3, Schmid, Edwards, Gyallai, Gráf, Jóga 1, Pietruszko. Edző: Bíró Balázs.

Budakalász: Tóth, Váczi (kapusok), Kovács 2, Mikhalin 5, Varga 1, Ranisvljevic, Vrhovina, Kiss 6, Halász, Varjú 4, Szakács, Juric-Grgic 8 (2), Papp 5, Sinkovits 1, Berényi, Dávid. Edző: Csoknyai István.

Kiállítások: 6, ill. 14 perc.
Hétméteresek: 7/6, ill. 2/2.

Értékelések:

Képgaléria: